سرامیک ضد اسید یا کاشی ضد اسید یکی از انواع کاشی و سرامیک میباشد که مقاومت بالایی در برابر انواع اسید مانند اسید فسفریک و یا اسید هیدروفلوریک دارد. کاشی و سرامیک های معمولی که در ساختمان سازی مورد استفاده قرار می گیرند، مقاومت بالایی در برابر مواد اسیدی و قلیایی ندارند. اما این نوع کاشی ها در محیط هایی که در معرض مواد اسیدی هستند، دچار خوردگی و آسیب نمی شوند.
کاشی و سرامیک های ضد اسید به دو صورت لعاب دار و فول بادی ساخته می شوند و در برابر مواد اسیدی استحکام بسیار بالایی دارند. در واقع این نوع کاشی ها به دلیل مقاومت بالایی که دارند، مورد توجه بسیاری از صنایع قرار گرفته اند و معمولا با رنگ کرمی، طوسی و شیری تولید می شوند.
همچنین میزان جذب آب در سرامیک ضد اسید تا حدود 5/1 درصد می باشد. این مقدار کم از جذب آب توسط این کاشی ها، باعث شده تا این محصول دچار یخ زدگی در هنگام استفاده نشود. کاشی ضد اسید در اندازه ها و ضخامت های گوناگون تولید می شوند و دارای اشکال هندسی متنوع مانند مربع و مستطیل نیز هستند.
کاشی و سرامیک های ضد اسید دارای مقاومت مکانیکی بسیار بالایی هستند. به همین دلیل در برابر عوامل و آسیب های مختلف مانند سایش، خمش، شوک های حرارتی، یخ زدگی، ضربه و… مقاومت بالایی دارند. نکته مهمی که در استفاده از کاشی های ضد اسید بایستی مد نظر قرار داد این است که این نوع کاشی ها در برابر انواع مواد اسیدی مختلف به جز اسید فلوئوریدریک (HF) مقاوم هستند. معمولا از چسب بتن و چسب کاشی برای مقاوم سازی و چسباندن آن ها استفاده میشود. کیفیت چسب برای نصب کاشی ضد اسید بسیار حائز اهمیت است.
کاربرد کاشی ضد اسید
به طور کلی کاشی ضداسید در هر مکانی که در معرض مواد اسیدی و یا بازی قرار دارد، می تواند مورد استفاده قرار گیرد. کاشی و سرامیک ضد اسید در صنایع مختلفی چون صنایع نفت و گاز، پتروشیمی، نیروگاه ها، در انبارها، صنایع لبنی، غذایی و دارویی، صنایع فلزی و متالوژی، کارخانه های مواد شوینده، کارخانه های تولید و بازیافت اسید سولفوریک و سولفور و… به کار برده می شود.
از این نوع کاشی ها به عنوان کفپوش و دیوارپوش در مکان های صنعتی مختلف مانند صنایع روغن کشی، بسته بندی مواد غذایی، کنسرو سازی و… استفاده می کنند. همچنین سرامیک ضد اسید پوشش دهنده مناسبی برای حوضچه های مواد شیمیایی و اسیدی می باشد.
به دلیل جذب پایین آب در کاشی ضد اسید، می توان از آن در سرویس های بهداشتی و یا آشپزخانه های صنعتی استفاده کرد. علاوه بر این وجود این ویژگی در سرامیک های ضد اسید باعث شده تا آنها را در محیط هایی که احتمال بوی بد و آزاردهنده در آنها وجود دارد، به کار می برند. چرا که به دلیل قدرت اندک جذب آب در کاشی های ضد اسید، از ماندن آب در آنها و ایجاد بوی بد جلوگیری می شود.
به دلیل تحمل فشار بالا در سرامیک ضد اسید، می توان از آن در مکان هایی که در معرض بارهای سنگین دینامیکی قرار دارند، محیط های کارگاهی که وسایل نقلیه سنگین مانند لیفتراک در آنها عبور می کنند و در مکان های عمومی که رفت و آمد افراد در آنها زیاد است، استفاده نمود.
برخی از انواع کاشی ضد اسید به صورت عاج دار تولید می شوند. به همین دلیل از آنها در مکان هایی که امکان لیز خوردن افراد وجود دارد مانند حاشیه استخرها و یا آشپزخانه هایی که کف آنها در معرض چربی قرار دارند، استفاده می شود.
به منظور استفاده و کاربرد کاشی های ضد اسید بایستی هنگام خرید این محصول به اطلاعاتی که روی بسته بندی آن درج شده، مانند نام کاشی و کارخانه سازنده آن، شماره استاندارد و کد محصول، ابعاد، ضخامت کاشی و تعداد و مساحت تقریبی آن توجه داشت.
نکات مهم در نصب کاشی ضد اسید
یکی از مهمترین نکاتی که در نصب کاشی آنتی اسید بایستی مد نظر قرار داد، نوع سطحی است که کاشی روی آن نصب می شود. در سطوح شیب دار مانند کف حمام و یا برخی از سالن ها که سیالات مختلف بر روی آنها ساکن نمی مانند و به سوی کفشور و یا کانال حرکت می کنند، می توان از ملات معمولی به جای ملات ضد اسید استفاده کرد. اما بندکشی بایستی با ملات ضد اسید انجام شود. این ویژگی باعث صرفه جویی در هزینه ها می گردد.
اما در مکان هایی مانند حوضچه ها و یا در کانال و جوی هایی که مواد اسیدی به صورت ماندگار و ساکن برای مدت زمان طولانی در آنها قرار دارند، بایستی از ملات و بند کشی ضد اسید در این سطوح استفاده کرد. در صورتی که بندکشی از ملات معمولی باشد، مواد اسیدی در آنها نفوذ کرده و باعث لق شدن و آسیب به کاشی ها می گردد.
استفاده از ملات استاندارد برای سرامیک ضد اسید، یکی از مهمترین نکات در نصب این نوع کاشی ها است. به کارگیری ملات عادی در نصب این نوع کاشی ها باعث می شود تا مواد شیمیایی و اسیدی در زیر کاشی نفوذ کنند و موجب تخریب کاشی و به مرور زمان ایجاد بوی بد در محل می شود.
برای بندکشی در کاشی های ضد اسید می توان از ملات، چسب و یا خمیر بندکشی ضد اسید استفاده کرد. فاصله میان کاشی ضد اسید در بندکشی بایستی متناسب با سایز کاشی حدود 3 تا 5 میلیمتر باشد. نصب کاشی ها بدون بند کاملا اشتباه و غیر اصولی می باشد.
گیرایی ملات، چسب و یا خمیر بندکشی که برای سرامیک ضد اسید استفاده می شود، بسیار بالا بوده و پس از استفاده بسیار سخت می گردند و امکان جدا کردن کاشی از سطح مورد نظر پس از گیرایی ملات وجود ندارد. بنابراین بایستی بلافاصله اضافه های چسب یا ملات را در هنگام نصب و بندکشی از روی کاشی تمیز کرد.
همچنین انجام عملیات بندکشی نباید موجب لق شدن و یا از بین رفتن تراز کاشی ها شود، بنابراین هنگام نصب و بندکشی باید نهایت دقت را به خرج داد و از افراد حرفه ای و متخصص برای انجام این کار کمک گرفت. در صورت استفاده از خمیر برای بندکشی سرامیک ضد اسید، باید توجه داشت که هیچ گونه منفذ یا روزنه ای در آن نباشد. اگر منافذی در بند کاشی ها وجود داشته باشد، مواد اسیدی در کاشی نفوذ کرده و باعث تخریب آن می شود.
برای نصب سرامیک ضد اسید در محیط های صنعتی که کثیفی بیش از حد مجاز در آن وجود دارد، می توان از کاشی هایی با رنگ دانه های قرمز استفاده کرد. کثیفی بر روی این نوع کاشی ها نسبت به انواع دیگر نمایان نمی باشد. معروف ترین برند تولید کننده کاشی های ضد اسید در دنیا برند tvmac میباشد که منع واردات برای این کالا تعریف شده است.
0 Comments for “کاشی ضد اسید یا سرامیک ضد اسید”